Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден навик

...
Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден навик
Коментари Харесай

Самотата състарява повече от пушенето

Самотата и възприятието за нещастие ни състаряват повече от нездравословен табиет като тютюнопушенето. Това е заключението, направено от американски и китайски откриватели в границите на интернационалното проучване " Дълбоко дългоденствие ". Резултатите от него са оповестени в списание Aging-US.

Според създателите на труда всяка терапия срещу стареене трябва да се концентрира освен върху физическото, само че и върху психическото здраве. Изследователите са измерили въздействието на самотата, неспокойния сън или възприятието на незадоволеност върху скоростта на стареене при 11 914 възрастни китайци. За тази цел са измерени 16 биомаркера в кръвта, които демонстрират степента на биологично стареене.

Физическите индикатори за стареене включват премерване равнищата на кръвното налягане, сърдечен темп, цистатин С (човешки плазмен протеин), показател на телесната маса и спирометрия - размер на вдишания и издишания въздух.

Установено е, че психологическите фактори, като възприятие на злощастие или самотност, прибавят приблизително 1,65 години към биологичната възраст, а кумулативният резултат надвишава този, предопределян от фактори като пол, регион на живеене, достъп до здравни услуги, фамилно състояние и тютюнопушене. Свързаните със здравето физически фактори като сърдечносъдови болести и други хронични болести също форсират стареенето с най-малко 2 години.

Учени от университета в Минесота откриха, че дългата обществена изолираност може да аргументи физическа болка и да окаже дълготрайно деструктивно влияние върху човешкия организъм, оповестява уеб сайтът на Американската асоциация за сърдечно здраве.

В взаимозависимост от общото положение на организма самотата форсира " износването " на мозъка и на другите вътрешни органи. Тя усилва вероятността от гибел с 50-70 %.

Социалната изолираност може значително да увеличи риска от високо кръвно налягане и прави хората по-агресивни. Смъртността от самотата е сравнявана от медиците с заболяванията на сърцето. Статистиките сочат за сходни данни - хората с сходни недоволства умират 3,5 пъти по-често спрямо останалите.

На социална изолация са подложени всички възрастови групи и от нея страдат хора от 20- до 80-годишна възраст.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР